• otthonlakberendezes@gmail.com
  • +36 30 186 5768

"Mindig lenyűgöznek a régi otthonok" - Riport Ungvári Anikó lakberendezővel


Hogyan lettél lakberendező? Mikor fogalmazódott meg benned, hogy ez a Te pályád, illetve milyen utat kellett hozzá végig járnod?

Már a középiskolai pályaválasztáskor kialakult az építőipar és ezen belül a lakberendezés iránti elköteleződésem. A magasépítő technikusi oklevél és a műszaki menedzseri diploma megszerzése után évekig dolgoztam a kivitelezésben, ami egyértelműen a szakma markánsabb oldala. Az évek során erős késztetést éreztem, hogy visszakanyarodjak az eredeti álmomhoz, ami jóval közelebb áll hozzám, bár a kivitelezésben is megtaláltam a jó oldalt. Az építőipar és az alkotás szeretete nálam a lakberendezésben kapcsolódott össze, amit egy lakberendezési iskola elvégzésével tettem hivatalossá.

Miért szereted ezt a szakmát? Meg tudnád fogalmazni, hogy mit szeretsz a munkádban leginkább?

Tereket alkotni, amiket az emberek a mindennapokban otthonukként használnak, óriási feladat. Szeretem a szépet, a harmóniát, a különleges anyagokat, a lenyűgöző formavilágokat. Mindezekből szeretek olyan hangulatot formálni, ahova az ügyfeleim szívesen mennek haza és a vendégeik is sokáig időznek náluk. Hiszem, hogy mindenki megérdemli azt az atmoszférát, ahol a legjobban érzi magát, ahol nyugalmat talál és amiben feltöltődik a mindennapok feladataihoz.

Mit tartasz a legfontosabb dolognak, amikor találkozol a megbízóddal?

A legfontosabb a bizalom és a kölcsönös szimpátia. Ha mindezek jelen vannak és egy hullámhosszra kerülünk, akkor a közös munka is sokkal gördülékenyebb, együttműködőbb.

Jellemzően kinek/kiknek dolgozol leggyakrabban?

Ügyfeleim magánszemélyek, akik jellemzően épülő otthonaik belső tervezésével, felújítási és egyedi bútortervezési feladatokkal fordulnak hozzám.

Üres lakás, vagy átalakítás? Melyik a nehezebb, melyik a számodra kedvesebb?

Mindkettőben van kihívás, ami kellő motivációt ad és kreativitást igényel. Amennyi nehézség van mindkettőben, ugyanannyira kedves is tud lenni az üres lakás és az átalakítás lakberendezése is. Szakmai előéletem miatt projektmenedzseri szemlélettel és hozzáállással tudom végig vinni mindkét típusú munkát, amit az ügyfeleim is értékelnek.

Bizonyára minden munkád valahol a Te gyermeked, de van olyan, amelyre, vagy amelyekre mégis büszkébb vagy?

Nem tudok különbséget tenni, egyformán szép érzés minden tervezési munkámra visszagondolni, mert általuk az ügyfeleim álmait valósítottam meg. De ezen kívül büszkeséggel tölt el, hogy ezeken a munkákon túl, lassan egy éve írom az „Otthon és Stílus” nevű blogomat, ami egyre nagyobb olvasótáborral rendelkezik és hétről-hétre inspirációt adhatok különféle lakberendezési témákban.

Hogyan lehetséges lépést tartani a folyamatosan megújuló divatirányzatokkal?

Folyamatosan figyelemmel kísérem a legújabb trendeket, a szakma motiváló hazai és külföldi képviselőit, kiállításokra, rendezvényekre járok és örömmel vetem bele magam a legfrissebb szakmai anyagokba, innovációkba.

Lehet tudni, mely, vagy melyek a kedvenc stílusod/aid a lakberendezésben?

Mindig lenyűgöznek a régi otthonok berendezései, az egyedi és kézzel készült bútorok, amikor a minőségen volt a fő hangsúly, így nagyon kedvelem a klasszikus stílust. Közel áll hozzám az art deco forma- és színvilága is, elegáns megjelenése a minőséget és eleganciát tükrözi.

Egy lakberendezési munka közben mennyire köszönnek vissza a számodra aktuálisan kedvelt stílusjegyek?

Munkám során maximálisan tiszteletben tartom az ügyfeleim kéréseit a stílust illetően. Ha szabad kezet kapok a tervezésben, akkor nyilván megjelennek az általam kedvelt stílusok, teljes mértékben vagy jelzésszerűen, bár ez az adott épülettől, tértől és helyzettől is függ.

Kik keresnek meg leginkább a falpanel megoldásokkal, illetve Te kiknek ajánlod ezeket?

Ügyfeleim érdeklődnek legtöbbször az újdonságok és kreatív megoldások iránt, ilyenkor szokott felmerülni a falpanel használatának lehetősége. Mivel nagyon széles skálán mozog az anyag – és színválaszték, így az otthon majdnem minden helyiségébe tudok ajánlani falpanelt.

Szerinted mitől egyediek a Kerma bőrpanelek?

Elsőként jelent meg a Kerma a falburkolatok piacán innovációként, így a tapasztalat és a rengeteg információ behozhatatlan előnyt jelent. A bőrpanelek szín – és formaválasztéka rendkívül széles skálán mozog, így nagy esély van megtalálni a tökéletes megoldást a helyiségekbe. Igazi kuriózum a nyomtatott bőrpanel, amivel valóban egyedivé és személyre szabottá lehet tenni az enteriőrt.


A riport eredeti változata a Kerma.hu oldalán olvasható.

Bejegyzés megosztása

Szeretne lakberendezési / belsőépítészeti szolgáltatást igénybe venni?