10 ok, amiért érdemes lakberendezőt megbízni





  • otthonlakberendezes@gmail.com
  • +36 30 186 5768

10 ok, amiért érdemes lakberendezőt megbízni

A mindennapokban nagyon sok tévhit vagy félinformáció él a lakberendezők munkájával kapcsolatban, melyek többségében alaptalanok vagy nem helytállóak. Az alábbi – szubjektív - lista segít tisztázni ezeket a félreértéseket és rávilágít arra is, hogy manapság a lakberendező megbízása már nem luxus, hanem tudatos és ésszerű választás.  

 

1. Költséghatékony

Egy építkezés vagy felújítás során az átgondolt, előrelátó gondolkodás, tervezés nagyon sok pénzt takarít meg. Kevesen tehetik meg, hogy csak a felújításra vagy építkezésre fókuszálják a figyelmüket, így könnyen előfordulhatnak olyan megoldások, melyek költségvonzata utólag felesleges pénzkidobásnak bizonyul. Érdemes már a munkálatok megkezdése előtt, a tervezési folyamat elején lakberendező segítségét kérni, mivel a vágyott megjelenésű, kialakítású otthon számtalan összetevőből áll. Ha például csak a világításra gondolunk, akkor a munkálatok előtt már azt is látnunk kell, hova fog kerülni a dugalj az állólámpához vagy milyen kialakítású lesz a mennyezeti világítás.

 

2. Időt és energiát spórol, stresszmentesít

Az idő az egyik legértékesebb kincs az életünkben és sokszor ebből van a legkevesebb. Mindennek utánajárni, megismerni és végül kiválasztani a megfelelőt rengeteg idő és energia, mely család, munka és háztartás mellett igazi zsonglőrmutatvány. Ha ezt felismerjük, akkor a lakberendező megbízásával könnyebben koncentrálhatunk a családunkkal, barátainkkal töltött minőségi időre vagy a munkában is produktívabbak lehetünk.


3. Tapasztalattal rendelkezik

A lakberendezés is külön szakma, mely tanulása, megismerése nem fejeződik be az iskola végeztével, sokszor hosszú évek tapasztalata van a lakberendezők munkája mögött. Egy lakberendező a korábbi megbízásai alapján is számos értékes információval és tanulsággal lett gazdagabb, így valószínűleg más szempontok is előtérbe kerülnek egy tervezési vagy kivitelezési probléma kapcsán, melyekre addig nem gondoltunk.


4. Tájékozott a legújabb trendekben, stílusokban

A lakberendező naprakész és szerteágazó információkkal rendelkezik a legújabb trendekről, stílusokról, anyagfajtákról és textúrákról. Tervezés során többféle variációt tud ezekből megmutatni, sokszor mintákkal illusztrálva. Mindig az adott helyhez és a megbízók igényeihez szabja az enteriőrt és segít megóvni az elcsépelt, túlhaladott trendektől.


5. Jól ismeri a beszerzési helyeket, kínálatokat, piaci helyzeteket

Ma már számtalan beszerzési helyről válogathatunk, ha felújítunk vagy építkezünk, többnyire népszerű üzletekből, telephelyekről. A lakberendező is jól ismeri ezeket a helyeket a tevékenységi területén, ám kevésbé népszerű, de jó ár - érték arányban tud további beszerzési lehetőségeket ajánlani vagy ha kell, kedvezőbbet felkutatni. A piaci helyzetre is nagyobb rálátása van, információkkal rendelkezik felhasználásra kerülő termékek gyártásáról, forgalmazásáról, szállításáról vagy azok problémáiról.   

 

6. Már nem luxus, hanem megtérülő szolgáltatás

A jelenleg futó támogatások mellett is a felújítások vagy építkezések egyre költségesebbek és mindenki szeretné okosan, átgondoltan elkölteni a rendelkezésre álló összeget. A lakberendező munkája korábban egy olyan plusz szolgáltatásként élt a köztudatban, melyet már csak a bútorok, színek és formák kialakításánál vettek igénybe és ez volt az a terület, amit költségmegtakarítás címén hamar likvidáltak a feladatlistákról. Manapság ez a tulajdonosok tudatosságának köszönhetően ellenkezőjére fordult, egyre többen ismerik fel, hogy a lakberendező szerteágazó, átgondolt és hozzáadott munkája a teljes projekten inkább megtakarítást eredményez, mint plusz költséget.

Néha riasztó lehet a lakberendező megbízási díja, de figyelembe kell venni, hogy a teljes megvalósításhoz képest hány százalékot tesz ki a díjazása. Adott esetben kompletten előkészíti tervekkel a kivitelezést, beszerzést, továbbá ott van mellettünk a döntéshelyzetekben, mint szakmai segítség, aki megóv a felesleges beruházásoktól, így már nem is tűnik olyan magasnak a díj.


7. Tisztában van a téralakítás és elrendezések ergonómiájával, használhatóságával

A lakberendező az esztétikumon túl nagy hangsúlyt helyez a használhatóságra, funkcionalitásra is, emiatt érdemes már a tervezés kezdeti szakaszában bevonni, mint szakembert. Egy átgondolt alaprajz nemcsak a bútorozhatóságot teszi könnyebbé, hanem a benne élők mindennapjait is kényelmesebbé teheti. A változó élethelyzetekhez (pl. család bővülése, otthoni munkahely kialakítása) vagy felújításnál a meglévő adottságokból több variációt is képes meglátni és megmutatni. Ugyanez vonatkozik lakás – vagy házvásárlásra is, amikor a kiszemelt ingatlan átalakítási lehetőségeit tudja felvázolni.


8. Szakági tervezőkkel és kivitelezőkkel egy nyelvet beszél

Komplett lakberendezési tervezések részei a szakági koncepciótervek, ahol a későbbi berendezéseket alapul véve elektromos és vizes kiállások tervei is készülnek vagy részletes bútortervek az asztalos kivitelezők részére. Ezek a tervek nagyban segítik a kivitelezők munkáját és helyszíni egyeztetéseken sincs ok félreértésre, ezt a lakberendező képes feloldani.


9. Fókuszált

Egy felújítás vagy építkezés kezdetén hegyként tornyosuló feladat – és problémahalmazt látnak elsősorban a tulajdonosok, melyhez sok idő, türelem és energia kell. A lakberendezők többsége projektszemléletű, ami azt jelenti, hogy a tervek alapján folyamatokat látnak, melyek egymásra épülnek vagy párhuzamosan futnak. Ez a szemlélet segíti a fókuszt tartani. Ha a megbízás olyan, a lakberendező a beszerzéseknél a gyártókkal, kivitelezőkkel való kapcsolattartásban is segít tartani az irányt, koncentrálni a következő lépésre.


10. Döntéshelyzetben segít

Sokszor zavaró az az információbőség, mellyel egy felújítás vagy építkezés kezdetén találkozunk, mind stílusban, anyagokban vagy színekben. Könnyű eltévedni vagy elbizonytalanodni, sokféle ingert kezelni, ahol a lakberendező személyre szabott szakmai segítséget, iránymutatást tud nyújtani a tökéletes és megnyugtató döntés érdekében.


Mindezen listában szereplő okok a tapasztalataim és a megbízóim visszajelzései alapján születtek. Ha a tévhitek vagy félinformációk legalább egy részét el tudtam ezzel oszlatni és szeretne lakberendező segítségét, tudását, tapasztalatát igénybe venni, egyedi árajánlatért írjon üzenetet az alábbi linkre kattintva, melyre 24 órán belül válaszolok.

Kapcsolat


Ungvári Anikó / lakberendező

Bejegyzés megosztása

Szeretne lakberendezési / belsőépítészeti szolgáltatást igénybe venni?