• otthonlakberendezes@gmail.com
  • +36 30 186 5768

Az ideális térelválasztó

A térelválasztók újra reneszánszukat élik a mindennapjainkban. Meglepő, milyen sokféle formában és anyaghasználattal találkozhatunk, amikor azzal szembesülünk, hogy a helyiségben funkciókat kell elválasztanunk egymástól. A térelválasztók feladata úgy megosztani a teret, hogy annak az egybefüggése megmaradjon és esztétikailag is hozzátegyen az enteriőrhöz. Ezek szolgálhatnak tárolóbútorként is, de különleges dekorációs elemként is megállják a helyüket.

A fémből, üvegből készültek légiesek, könnyedek, elegánsak, optikailag kevéssé határolnak le, míg a fa, gipszkarton vagy falazóelem alapanyagúak tömörségük okán jobban megosztják a teret. A fából készült térelválasztók bútorként robusztusabbnak hatnak a térben, viszont előnyük a természetes anyaghasználat, bővíthetőség. A térelválasztók lehetnek tömörek vagy áttetszőek, átlátszóak, utóbbiak jelzésértékű lehatárolást jelentenek. Használhatunk a funkciók elkülönítésére teljes belmagasságban térhatárolót vagy alacsonyabb magassággal is, attól függően, hogy a lehatárolás mennyire jelentsen takarást is. Lényeges, hogy stílusában illeszkedjen az otthonunk megjelenéséhez és a praktikum mellett esztétikai élményt is nyújtson.


Térelválasztók néhány típusa

1. Egy igazán extravagáns üveg térelválasztóval futurisztikus hatást érhetünk el. Ha a hálószobában használjuk, ügyeljünk a sok puha tapintású textília használatára, hogy ne tűnjön ridegnek az összhatás. 

2. A térelválasztást fokozhatjuk akár a burkolatváltással vagy szőnyegekkel is. 

3. Könnyedséget és igazán légies megjelenést érhetünk el a különleges, geometrikus fémpolc használatával. Mivel nem csak tárolófunkciója van, hanem dekoratív eleme is a térnek, nem érdemes telezsúfolni tárgyakkal, könyvekkel. 

4. A tágas közlekedőket optikailag megoszthatjuk látványos térelválasztóval, ami nem tölti ki a teljes belmagasságot. Áttörtsége miatt itt fokozottan igaz, hogy a teret elválasztja, de ugyanakkor egyben is tartja a formában, anyagban és színben illeszkedő határolóelem. 

5. A természetes színeket és a skandináv stílust kedvelők is találnak az enteriőrbe remekül passzoló térelválasztót. A masszív bútorok mellett valóban könnyednek tűnik a fém polcos elem, aminek a komorságát zöld növényekkel tehetjük élénkebbé. 

6. A fa természetes szépségét kiemelhetjük pontszerű megvilágítással, ami kitűnő hangulati elem és a fa tömörségét is lágyítja.

7. Klasszikus térleválasztó a falapok lamellaszerű használata, melyek akár mozgathatóak. Ezzel a zseniális megoldással a szeparáltságot és a fényviszonyokat egyszerre szabályozhatjuk. 

8. Praktikus megoldás a térelválasztóba épített forgatható TV panel kialakítása. Itt a térelválasztó jelzésértékű szerepet tölt be, mégis kijelöli a funkcióhatárokat. 

 9. A lépcsőzetes térhatároló remekül használható a különféle funkciók határaihoz a helyiségen belül. Zöld növényekkel az áttört térelválasztó zártabbá tehető és szemet nyugtató látványelem.

10. A klasszikus könyvespolcos határolás modern verziójában nem cél a polcok teljes feltöltése, hiszen itt a látványosságot a nem szokványos polcelrendezés adja. Tetőtérben használva úgy takarhatjuk el a gerendázatot vele, hogy közben kiemeljük ezzel a megoldással.  


Kép forrása

Bejegyzés megosztása

Szeretne lakberendezési / belsőépítészeti szolgáltatást igénybe venni?